Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że osiągnięte w terminie warzywa można ukisić także dzięki temu spożywać je przez pełen rok. To dodatkowo pyszny, złoty w prywatnym stylu zapach i dużo dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Mirosławiec
Co takiego dużego istnieje w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Toż one rozkładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmianie stymulują układ odpornościowy, tylko nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z środkiem, co powoduje, że całe bakterie w jelitach posiadają też nacisk na bliskie zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej wyjątkowej mikroflory, i nawet trzeba ją zdobyć pod opiekę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki mają więcej witaminy C niż warzywa w budowie surowej. I wtedy potężny przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości i w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość z nich być że już znasz, a czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odkryjesz w tym wpisie. Zatem do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w bezpośrednich sokach. Inaczej będzie mieć wstęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go także znowu ubij kapustę. Zabieg obecny będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. I obecne będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na wynik umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki włóż w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sumy. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do mocnego i suchego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz korzystać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc oraz ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stronie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. A wtedy żeby istniałoby na tyle! Dobrego!
Sklep z Naszymi produktami
Artykuł został wykonany przez polskie sklepy oferujący Własne materiały z dostawą do zakładu w Niemczech.